Domaine des Aspras

Ekologisk produktion

Vid ingången till Gorges Bagorèse, på stranden av den förtrollande turkosblå floden Argens, ligger Correns, en by i den Provencalska landsbygden bortom allfartsvägarna. Några kilometer från byn ligger Domaine des Aspras som har en vacker historia om mötet mellan en familj och en terroir.

För 50 år sedan lämnade Gottfried och Lisa Latz Belgiska Kongo och landade i södra Frankrike där de bosatte sig i Correns, Provence. Här upptäckte de sin passion för vin. Familjen köpte snart några vinodlingar och under många år sålde man både vin och druvor till negocianter.


Les Trois Frères Blanc

Produktblad Foto


Les Trois Frères Rosé

Produktblad Foto

1971 kom Michaël Latz till gården för att hjälpa sin mamma som blivit änka. Han var nu nyutbildad jordbruksingenjör. Tillsammans tog de steget att lansera sitt vin under det egna namnet Domaine des Aspras.

Aspras viner odlas på en exceptionell jordmån som redan under 1200-talet blev erkänd för sin unika vinodlingspotential av Benediktinska munkar vid klostret Montmajour. Namnet Aspra kommer från latinets ord ”aspera” som betyder klipphäll och syftar till de många kalkstenshällarna som omger området.

Domaine des Aspras har inspirerat så gott som alla odlare i området Correns till att gå över till ekologisk vinodling. Redan 1995 var 95% av odlingsarealerna ekologiska.

Idag är hela byn ekologiskt certifierad, den första i Frankrike.

Correns kännetecknas av livskvalitet och en passion för ekologisk odling och ett miljövänligt och hållbart jordbruk.

Domaine des Aspras följer familjen Latz motto: "Känn dig själv". Arbetet i vingården och i källaren styrs av beslutsamheten att producera ekologiska viner som reflekterar dess exceptionella mark den odlats på.

Men vinodling är inte bara gemytliga vinprovningar, vilket i sig är väl så trevliga. Det är ett året runt arbete. Alla vinstockar ska skötas och ansas. Jäsningsproceduren optimeras för att få fram de bästa aromerna. Kommer hit så får du lära dig mer.

Michaël Latz


Les Trois Frères Rouge
Produktblad Foto

Domaine des Aspras

Les Aspras

83570 Correns

Frankrike

Vingården erbjuder Bed & Breakfast

Telefon +33 4 94 59 59 70

Mail: domaine@aspras.com

Michaël Latz vinmakare: mlatz@aspras.com

Célines försäljningschef: domaine@aspras.com

Robert Nourisson odlingsansvarig: domaine@aspras.com