Våra vinproducenter

Vingårdar och vinproducenter

Esterlin

I februari 1943 gick tre familjer i Champagne ihop för att skapa ett gemensamt projekt för produktion tillsammans med 29 odlare med totalt 23 ha vingårdar. Sen dess har man fortsatt investera och utveckla Champagne Esterlin och idag har man 200 odlare i sitt kluster med 105 ha vingårdar av toppkvalitet från 52 byar.
1994 beslut Esterlin att flytta in till den prestigefulla adressen, 25 Avenue de Champagne i Epernay, för att bygga ett nytt huvudkontor och med det bli ett äkta Champagnehus.
Vinproduktionen och lagringskällaren ligger i Mancy nära Epernay. Där tillverkar man och lagrar 15 000 hl vin på en yta av 10 000 kvadratmeter. I de gamla vinkällarna med konstant temperatur på 12 grader lagras 3,5 miljoner flaskor i väntan på perfekt mognad.
Sedan år tillbaka är Champagne Esterlin involverade i påverkan av miljön och praktisera hållbar odling genom ”High Value Environmental” (HVE) certifiering. Märkningen ”Viticulture Durable” betår av 125 mätbara krav inom allt från vinmakningsprocessen till skötseln i vingårdarna.

Länk till Esterlin

Waris-Larmandier

Waris-Larmandier ligger i Avize, i hjärtat av Côte des Blancs. Champagnehuset grundades 1989 av Marie-Hélène Larmandier, 5:e generationen vinodlare från familjehuset Guy Larmandier och hennes man Vincent Waris. Den senaste generationen på vingården leds av äldste sonen Jean-Philippe Waris, som tog över ansvaret för vingårdarna och vinproduktionen 2009. Han började omedelbart konvertera till ekologiska och biodynamiska odlingsmetoder i samtliga 7ha vingårdar. Idag driver han företaget med sin bror, Pierre-Louis som är arkitekt och systern Inès, konstnären i familjen. Tillsammans bildar de med sin mor ”de rasier de trois” eller ""tre rötter"" av Waris-Larmandier; där var och en bidrar med sin unikitet och konstnärliga syn till denna unga och dynamiska Champagneegendom.

Waris-Larmandier vingårdar består främst av äldre druvor Grand Cru Chardonnay från Côte des Blancs i byarna Chouilly, Cramant, Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. De odlar också Pinot Noir och Pinot Meunier i vingårdarna i Montagne de Reims, Côte des Bars i Aube och Aÿ Grand Cru i Grande Vallée de la Marne. Specialiserad på Blanc de Blancs Champagne, är Waris-Larmandiers stil finstämd, strukturerad och extremt elegant.

Länk till Waris-Larmandier

Camille Braun

Familjen Braun har funnits i Alsace ända från 1593. Sedan dess har generationer av vinodlare gått i arv i familjen. 1960 tar Camille Braun över utvecklingen av familjens vingårdar och börjar tillverka och marknadsföra familjens viner under eget namn. Med sin fru Marguerite, expanderar han familjens odlingar från 2,5 ha vinrankor till 8 hektar under 80-talet. När Christophe, deras son, ansluter till arbetet på gården och gradvis tar över egendomen äger familjen 15 ha vinrankor.

Sedan 2005 arbetar Christophe och Chantal Braun med ekologisk och biodynamisk odling av vingårdarna. Domaine Camille Braun ligger i Orschwihr, en vinby längs den södra delen av ”Route de Vins” i Alsace. Camille Braun erbjuder ett brett utbud av viner från de bästa lägena i Orschwihr: Grand Cru Pfingstberg, Bollenberg, Lippelsberg och Buchrod. De har även vingårdar på Kaefferkopf Grand Cru i Katzenthal och 2 ha vinodlingar i kommunen Uffholtz. Domaine Camille Braun är ekologiskt certifierad av Ecocert och praktiserar biodynamiska principer.

Länk till Camille Braun

Producta Vignobles

Producta Vignobles är en av de största producenterna i Bordeaux där flera kooperativ och enskilda vingårdar ingår. Man kontrollerar vingårdar och producerar vin från 50 olika appellationer tillsammans med 2500 vinodlare på en areal av 20 000 hektar. I sitt nätverk har man även samarbete med 150 exklusiva AOC-betecknade vinslott.

Länk till Producta Vignobles

Domaine de L'A

Domaine de L'A ägs av Stephane Derenoncourt och hans fru Christine Derenoncourt. Cotes de Castillon egendomen grundades 1999 och den ursprungliga vingården var bara 2,5 hektar när de först köpte marken.
Trots att det var ett relativt litet bestånd av vinstockar, hade Stephane Derenoncourt inte pengar till att köpa sin vingård vid denna tidpunkt i sin karriär. För att samla kapital satte han samman en grupp på 200 vänner som gick med på att satsa cirka 1000 $ var. I gengäld fick varje investerare 7 låder med vin och Domaine de L'A föddes!

Idag är Stéphen Derenoncourt en av världens mest anlitade vinmakare och han och hans team konsulterar många välkända vinslott och egendomar både i Bordeaux och andra delar av Frankrike men även i andra länder.

Länk till Domaine de L'A

Domaine Raul Gautherin & Fils

Från byn Chablis med 2500 invånare kommer kanske världens mest berömda vita viner. Här har familjen Gautherin drivit vinodlingar i många generationer och idag är det sonen Adrien men sin pappa Alain som förvaltar familjens historia med prisbelönta och välrenommerade viner från några av Chablis bästa lägen. Sedan tidigt i historien har Domaine Raul Gautherin haft lotter i de mest prestigefyllda Grand Cru lägena Vaudésirs, Les Clos och Grenouilles.

Länk till Domaine Raul Gautherin & Fils

Domaine de Rochebin

Domaine de Rochebin ligger i hjärtat av vinregionen Mâcon, på en höjd av 450 meter med utsikt över Saône-slätten, nära byn Azé. Domaine de Rochebin börjar sin historia 1921 och idag drivs egendomen av Mickaël Marillier, som representerar den 4:e generationen och som tog över efter sin far 1991. Idag hanterar Mickaël och hans fru med team, 46 hektar vinstockar och vinmakare är Laurent Chardigny, som blev deras partner 2008. Vingårdarna, varav de flesta tillhörde det gamla klostret i Cluny, hanteras enligt principerna om hållbar vinodling, med bl.a. gräsplanteringar mellan vinstockarnas rader. Mångfalden av jordmåner inom Domaine de Rochebins ägor gör det möjligt för de att odla alla de fyra druvsorterna i Bourgogne: Pinot Noir, Chardonnay, Aligote och Gamay.

Länk till Domaine de Rochebin

Domaine Roger Neveu

Familjen Neveus rötter i Loiredalen är imponerande. De lokala arkiven visar att en Jean Neveu bodde i byn Verdigny redan på 1200-talet och familjehandlingar visar att de redan ägde och brukade odlingsmark 1641.
Det var Roger Neveu, pappa till nuvarande ägare Éric och Jean-Philippe, som tog domänen till vad den är idag genom att göra och tappa sitt eget vin och sälja det direkt till kunder, vänner, restauranger och importörer. Éric anslöt sig officiellt till familjens företag 1977 efter att ha studerat vinframställning i Beaune. Jean-Philippe följde efter tio år senare.
Kärleken till arbetet och arbetet med tillvaratagandet av familjens historiska vingårdar är brödernas mål och vägledande princip, kvaliteten på vinet är högsta prioritet. Familjetraditionen inom vin har redan lagt till en annan generation, eftersom både Éric och Jean-Philippes söner har börjat hjälpa till i vingårdarna och källaren.

Länk till Roger Neveu

Domaine Rabiega

På Domaine Rabiegas mark har det odlats vin sedan 1500-talet, men framställning av vin under eget namn inleddes först på 1970-talet av Christiane Rabiega. 1986 köpte svenska Vin & Sprit egendomen och tillsammans med Lars Torstenson som vinamakare höjdes kvaliteten på vinerna och Rabiega etablerade sig som en av Provences främsta vinegendomar. Den Syrah-baserad prestige cuvée (Clos Dière Cuvée I) av årgång 1990 nådde stora framgångar när den utsågs till en av världens tre bästa Syrah-viner i samband med GaultMillaus ”Olympiade du Vin” i Bordeaux år 1991. Clos Dière-vinerna kom sedan att toppnoteras över snart sagt hela världen, från Japan till USA, de kommande 15 åren.

Sedan sommaren 2020 ägs Domaine Rabiega av Gastrodev Vin & Sprit AB

Länk till Domaine Rabiega

Domaine des Aspras

Raphaël, Sébastien och Alexandre - de tre bröderna - representerar den tredje generationen av familjen på Domaine des Aspras. Tillsammans har de fortsatt utveckla tidigare generationers arbete genom att bevara terroiren, naturen och de gamlas know-how. Domiane des Aspras arbetar helt efter ekologiska principer och är certifierad Agriculture Biologique.

Länk till Domaine des Aspras

Lavau

Historien om familjen Lavau, med sin passion för vin och dess kärlek till terroiren och landet, började i Saint-Émilion på 1800-talet. Det fortsatte i Tunisien där René Lavau och hans son förvandlade en liten vinodling och apelsinträd till ett blomstrande företag som blev landets största vinproducent. Jean-Guy Lavau (Renés barnbarn) och hans fru Anne-Marie återvände till Frankrike på 1960-talet och tog ansvaret för en liten vinproduktionskällare i Sablet i hjärtat av Rhônedalen. Detta skulle bli Maison LAVAU 1965.Ungefär 30 år senare har Frédéric och Benoît Lavau tagit över familjens arv och köpt flera vingårdar i Rasteau, Valréas och Côtes du Rhône. Idag förfogar Lavau över 180 ha vingårdar och samarbetar med över 350 odlare i hela södra Rhône och även i Languedoc.

Länk till Lavau

Maison Sans Pareil

Maison Sans Pareil är Gastrodevs egna négociant varumärke där vi tillsammans med vinproducenter över hela Frankrike gör våra egna viner som vi marknadsför och säljer internationellt. Här ryms allt från charmiga bistroviner till selekterade cuvéer, champagne, mineralvatten och även vår egendesignade DuoBox ™.

Länk till Maison Sans Pareil

Badet Clément

Badet Clément är specialiserade på produktion och marknadsföring av vingårdar och varumärken från Languedoc, Bourgogne och Rhônedalen. Denna producent och “negociant” startade sin verksamhet 1995 av Laurent och Catherine Delaunay och idag är företaget känt för flera olika etablerade varumärken på den internationella vinmarknaden. Förutom de stora varumärken som Badet Clément skapar och saluför, arbetar de även med ett antal mindre producenter från de bästa lägena i främst Bourgogne, och Beaujolais. Med säte i Nuits-Saint-Georges är företaget mitt I händelsernas centrum i Bourgogne.

Länk till Badet Clément

Alessandro Rivetto

I den hisnande vackra byn La Morra, i hjärtat av Barolo, ligger Alessandro Rivettos vineri som har gått i arv i fem generationer. Det var farfar Ercole Rivetto som introducerade sin passion för vin till den unge Alessandro och som gav honom det arv av tradition och nyfiken framåtsträvan som gäller idag på vingården. I dag driver Alessandro sin familjs vingård med barndomsvännerna Alessandro Bonelli som är oenolog och Mauro Adriano som är exportchef. Rivettos vingårdar finns på några av Piemontes mest välkända marker såsom i Serralunga d’Alba med cru läget Lazzarito,i Alba för Lange Nebbiolo och Barbera d’Alba, i Cremolino för Barbera Monferrato och självklart i La Morra för sina övriga Baroloviner.

Länk till Alessandro Rivetto

Berta Paolo

Den familjeägda vingården Berta Paolo ligger på gränsen till två berömda vinregioner i Piemonte: Monferrato och Langhe.
I detta fantastiska landskap som är världsarvskyddat av UNESCO för sin vinodling har familjen odlat vin i sju generationer.
Redan den första generationens vinodlare vurmade för Barbera druvan som fortfarande är vingårdens huvudvin liksom i hela regionen. I dag drivs vingården av paret Ksenia och Paolo Berta som med hjälp av modern teknik och traditionella metoder ständigt strävar efter att producera vin till högsta kvalitet.

Länk till Berta Paolo

ENOITALIA

Enoitalia är den största privatägda vinproducenten i Italien. 1986 startade projektet Enoitalia genom de fyra bröderna Giorgio, Giuliano, Augusto och Floriano Pizzolo som med ett skickligt vinmakarteam kontrakterade kvalitetsvingårdar över hela Italien för att skapa en modern italiensk portfölj för den globala marknaden. 2018 producerades 98 miljoner flaskor varav 75% gick på export till över 80 länder. Företaget har sitt säte i Bardolino, ett område invid Gardasjön i regionen Veneto, där familjen Pizzolo köpte sin första vingård.

Länk till Enoitalia

Dissegna

I området mellan Veneto och Friuli, ett område med lång och välkänd vinodlartradition, ligger familjen Dissegnas vingård. Det var farfar Antonio som med sin stora passion för druvodling och vinmakning började producera viner i familjens namn 1925. Vingården har sedan dess gått från far till son till nuvarande generationen och arvtagaren Francesco som fortsatt arbetet med att skapa en naturvänlig och idealisk vingård. Francesco har fortsatt utvecklingen av familjegården genom att kultivera och tillverka viner typiska för området såsom Tokai, Pinot Grigio, Verduzzo, Refosco, Raboso tillsammans med internationella druvor som Merlot, Cabernet, Chardonnay och Sauvignon.

Från 2006 har Dissegna arbetat fullt ut med ekologisk odling och produktion och är sedan flera år EKO certifierade. Men det miljövänliga arbetet på gården slutar inte där, sedan 2010 drivs hela gårdens energi med hjälp av solceller och idag är deras påverkan på miljön i stort sett obefintlig. Med en kombination mellan traditionell kunskap om jordbruket och med modern, miljövänlig teknik driver Francesco en vingård av yttersta kvalitet som följer naturens rythm.

Länk till Dissegna

Tezza

De tre kusinerna Vanio, Federico och Flavio är tredje generationens ägare av familjegården Tezza. Deras vingård och planteringar ligger i hjärtat av Valpantena i Valpolicella som är grekiska för Gudarnas dal. Sedan 1998 när de tre kusinerna tog över vingården har man moderniserat arbetet i vineriet och man använder endast druvor från egna odlingar. Ett hållbart jordbruk har alltid förekommit på gården men nu har Tezza tagit steget fullt ut och EKO certifierar hela sin produktion.

Länk till Tezza

Alsina & Sarda

Alsina & Sarda har varit familjeägt och odlat druvor i Penedès sedan 1862. Man gjorde från början endast stilla viner och det dröjde ända till 1982 innan man började producera och sälja Cava kommersiellt. Med sin långa erfarenhet att bruka jorden i Penedès är Alsina & Sarda en riktig ”odlarfamilj” där expertisen om hur jorden brukas bäst har gått i arv i generationer. Sedan många år arbetar man med ett hållbart tänk i sina vingårdar och efter ekologiska principer och flera av deras viner är under ekologisk certifieringsprocess.

Länk till Alsina & Sarda

Familia Valdelana

Familjen Valdelana har odlat och producerat vin i fjorton generationer i byn Elciego i området Rioja Alavesa som anses som platsen där Riojavinet har sitt ursprung. I dag drivs familjen verksamhet av Juan Jésus Valdelana och hans barn Judit och Juan men där farfar Isidoro fortfarande håller ett vakande öga över familjens verksamhet. Valdelanas totala odlingsareal på 100 hektar är fördelat på 67 olika vingårdslotter och planterat med 5 olika druvsorter. Med yngsta sonen Juan som vinmakare tillsammans med pappa Juan Jésus har man tagit in det moderna Rioja i Valdelanas stil och man skördar stora framgångar i utmärkelser och höga poäng bland vinjournalister.

Länk till Familia Valdelana

Balthasar Ress

Familjen Ress är en gammal ätt som etablerade sig som slaktare i Hattenheim på 1800-talet. 1870 startade Balthasar Ress hotell och restaurangverksamhet i staden och strax därefter köpte han familjens första vingårdar för att producera vin till sina egna restauranger. Här startade vinhusets tradition att märka de bästa egna husvinerna till ”Von Unserm” (vårt eget), ett vin som fortfarande produceras. Genom historien har generationer av familjen Ress utvecklat och köpt till vingårdslägen som idag drivs av Christian Ress som utvecklat familjeföretaget till ett vinhandelshus med både egen produktion och négociantverksamhet. Samtliga Balthasar Ress vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2019.

Länk till Balthasar Ress

Bata Loyal

Bata-Loyal Estate föddes ur drömmen om ett nytt kvalitetsinriktat vineri med stark fokus på ekologisk odling och hållbar utveckling. Vingården drivs av svensk-ungraren Miki Bata som tillsammans med några svenska privatpersoner bygger ett internationellt erkänt vinmärke. Idag jobbar man på ca 20 ha i 5 appellationer kring byn, alla med sitt unika klimat och jordmån.

Länk till Bata Loyal